Suomalaisen viljatilallisen Patrick Ståhlsin Valtra 8400 vuosimallia 2002 on hyvä esimerkki siitä, miten vanhaankin traktoriin voidaan jälkiasentaa täsmäviljelyominaisuudet. Ståhls viljelee Loviisaassa sivutoimisesti 175 hehtaarin viljatilaa ja työskentelee paikallisessa Valtrahuollossa varaosamyyjänä.
Viljanviljelijä Patrick Ståhlsin vuosimallin 2002 Valtra 8400:aan on jälkiasennettu Trimblen automaattiohjaus, Isobus-työkonehallinta ja Logmaster-telemetria. Alle 10 000 euron hankintahinta on maksettu takaisin jo monta kertaa pienempinä polttoaine- ja lannoitekuluina.
– Traktorissa on automaattiohjaus, Isobus-työkoneohjaus ja Logmastertelemetria. Automaattiohjaus on ollut käytössä jo kymmenen vuotta, Isobus vasta vuoden ja telemetria kuusi vuotta, kertoo Ståhls.
Tilalla on 8400:n lisäksi Valtra N154 Versu vuosimallia 2016 ja puimurina Sampo 2065 vuosimallia 2011. Myös N154:ssä on Trimblen täsmäviljelylaitteisto ja Sampossa on ollut satokartoituslaitteisto vuodesta 2018 alkaen. Laitteistot keskustelevat hyvin yhteen sekä myös viljelysuunnitteluohjelmiston kanssa. Antennin ja näytön voi siirtää helposti koneesta toiseen.
– Karttoja, ajolinjoja ja muita tietoja voi helposti siirtää koneesta toiseen sekä maatilan tietokoneelle. Jos N154:ssä olisi käytössä Valtran oma automaattiohjaus, niin karttoja voisi vaihtaa myös sen kanssa. Myös Väderstadin Rapid -kylvökone keskustelee ongelmitta 8400:n Isobusin kanssa.
”Jos laitteiden avulla välttää päisteissä peruuttelun ja 50 senttiä päällekkäisajoa jokaisella suoralla, niin se maksaa itsensä takaisin äkkiä polttoaineessa ja lannoitteissa. Lisäksi ne helpottavat työntekoa ihan valtavasti.”
Maksaa äkkiä itsensä takaisin
Ståhlsin 8400:iin tekemät päivitykset ovat maksaneet noin 8000 euroa. Koska automaattiohjaus on asennettu jo kymmenen vuotta sitten, nykyisin kokonaisuuden hinta olisi hieman korkeampi.
– Jos laitteiden avulla esimerkiksi välttää päisteissä peruuttelun ja lisäksi 50 senttiä päällekkäisajoa jokaisella suoralla, niin se maksaa itsensä takaisin äkkiä polttoaineessa ja lannoitteissa. Lisäksi ne helpottavat työntekoa ihan valtavasti.
Ståhls esimerkiksi levittää lannoitteet pellolle paikkakohtaisesti. Lannoituskartan hän tekee mm. puimurin satokartoituslaitteiston keräämän tiedon sekä satelliittikuvista näkyvän vihermassan määrän perusteella.
– En ruiskuta omia peltojani, koska ne ovat luomussa, mutta olen käynyt ajamassa ajouria asiakkaiden nurmipeltoihin ruiskutusta varten. Se on aika kevyttä urakointia, kun naapuri pyytää ajamaan nurmeen urat esimerkiksi 16 metrin ruiskua varten, koska hänellä ei ole automaattiohjausta, mutta tekee sitten varsinaiset ruiskutukset itse.