Jääkiekkoilija Harri Pesonen muistelee lämmöllä lapsuutensa kesiä mummolassa Viitasaarella.
– Se oli lypsykarjatila ja siellä näki mitä töitä maatilalla piisaa eläinten hoidosta peltotöihin ja paikkojen kunnossapitoon. Se oli lapselle ja nuorelle paras paikka, kun sai touhuta ulkona, temmeltää ja rakentaa majoja. Vanhemmiten sitä on kaupungistunut, mutta toivon edelleen, että maataloutta osattaisiin arvostaa ja se kannattaisi viljelijöille, muistelee Pesonen.
Pesosen perheessä suositaan laadukasta lähiruokaa
– Nuorena sitä ei ehkä niin ajatellut, mutta kun urheilijana tulee ikää, niin haluaa laadukkaampaa ruokaa. Ja kiva sitä on tarjota omille lapsillekin. Sveitsissä pelatessa se tarkoitti esimerkiksi paikallisia juustoja, täällä Suomessa suomalaista ruokaa.
Pesonen on kotoisin Muuramesta. Hänen isänsä ja äitinsä työskentelivät maatalouskoneita valmistavassa Nokka-yhtiössä. Nykyisin 34-vuotias Pesonen asuu vaimonsa ja yhden lapsensa kanssa Jyväskylän kupeessa Vaajakoskella.
Vielä on intoa ja taitoa jäljellä
Pesonen on jääkiekkoilijana voittanut olympiakultaa, kaksi maailmanmestaruutta ja kaksi suomenmestaruutta JYP:ssä. Moni tyytyisi tuohon, mutta Pesosella riittää yhä intoa.
– Haluan pelata vielä ainakin muutaman vuoden, jos vaan kysyntää riittää eikä tule loukkaantumisia. Ensi kaudeksi on sopimus Sveitsin Langnauhin. Juustostaan kuuluisa Emmentalin maakunta on vahvaa maatalous- ja jääkiekkoseutua. Lätkän suosiosta kertoo se, että 10 000 asukkaan kunnassa pelejä kävi katsomassa viime kaudella keskimäärin 5500 katsojaa.
Pesonen pelasi JYP:ssä sen huippuvuosina. Valtra oli koko ajan vahva tukija.
– Valtran kanssa oli näytösotteluita, kiekkokouluja ja asiakastapahtumia. Ne olivat hyviä kokemuksia. Tietysti varsinaiset pelit ovat pääasia, mutta kyllä pelaajat asennoituvat hyvin myös sponsorointiin, koska sillä rahoitetaan pelaamista. Toivottavasti pystyimme tarjoamaan hienoja kokemuksia. Siitä kai sponsoroinnissa on kyse, että kumpikin osapuoli saa siitä molemminpuolista hyötyä.
Teksti ja kuvat Tommi Pitenius