Mineraalilannoitteiden merkitystä maataloudelle ei voi korostaa liikaa. Joidenkin lähteiden mukaan mineraalilannoitteet paransivat satoja jopa 50 prosenttia 1900-luvun aikana. Eräässä yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että ilman typpilannoitetta maissisadot pienenisivät jopa 40 prosenttia. Oikean lannoitemäärän levittäminen oikeaan kohtaan pellolla on elintärkeää maaperän terveyden ylläpitämiseksi ja maatalouden kestävän ja jatkuvan tuottavuuden varmistamiseksi. Lopulta kyse on myös toiminnan tuottavuudesta. Sekä lannoitteen liiallisella että liian vähäisellä käytöllä on merkittäviä negatiivisia vaikutuksia maaperän kunnolle, sadon määrälle ja ympäristölle. Tässä blogikirjoituksessa tutustumme lannoitteiden vääränlaisen käytön vaikutuksiin ja siihen, miten lannoitteiden yli- ja alikäyttöä voi välttää varmistamalla, että oikea määrä lannoitteita päätyy oikeaan kohtaan peltoa.
Lannoitteiden liikakäyttö
Lannoitteiden liikakäytöllä on useita haitallisia vaikutuksia:
- Ravinteiden epätasapaino: Tiettyjen ravinteiden liiallinen käyttö voi johtaa epätasapainotilaan, jossa muut ravinteet eivät ole niin hyvin kasvien saatavilla. Esimerkiksi korkea fosforitaso voi rajoittaa kasvien sinkin ja raudan saantia, mikä haittaa kasvua.
- Ravinteiden huuhtoutuminen ja valunta: Liialliset ravinteet, erityisesti typpi ja fosfori, voivat päätyä pohjaveteen tai huuhtoutua läheisiin vesistöihin, mikä hukkaa tuotantopanoksia ja aiheuttaa vesien saastumista ja rehevöitymistä. Tämä heikentää veden laatua ja johtaa lisäksi arvokkaiden ravinteiden poistumiseen maaperästä. Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteena on vähentää sekä orgaanisista että mineraalilannoitteista peräisin olevaa ravinnehävikkiä vähintään 50 % vuoteen 2030 mennessä.
- Maaperän happamoituminen: Typpipohjaisten lannoitteiden jatkuva liikakäyttö voi laskea maaperän pH-arvoa ja happamoittaa maaperää. Tämä voi vahingoittaa maaperän hyödyllisiä mikro-organismeja ja vähentää kasveille tärkeiden ravinteiden saatavuutta, mikä pienentää satoja.
- Vaikutus maaperän mikrobiomiin: Liikalannoitus voi paikallisesti häiritä maaperän mikrobiomia, mikä vähentää mikrobien monimuotoisuutta ja toimintaa. Tämä voi heikentää maaperän koostumusta, ravinteiden kiertoa ja maaperän yleistä terveyttä.
Lannoitteiden liian vähäinen käyttö
Myös lannoitteiden liian vähäisessä käytössä on riskinsä:
- Ravinnepuutteet: Lannoitteiden liian vähäinen käyttö voi johtaa ravinnepuutteisiin, mikä haittaa kasvien kasvua ja pienentää satoja.
- Maaperän köyhtyminen: Jatkuva viljely ilman riittäviä ravinnetäydennyksiä köyhdyttää maaperän ravinnevarastoja ja johtaa pitkään kestäessään maaperän köyhtymiseen ja viljavuuden laskuun.
Lannoitteiden tasapainoisen käytön hyödyt
- Optimaalinen sato: Kun lannoitetta levitetään oikea määrä oikeaan paikkaan koko pellolle, kasvit saavat tarvitsemansa ravinteet ja pystyvät kasvamaan optimaalisella tavalla, mikä parantaa kokonaissatoa.
- Terveempi maaperä: Lannoitteiden tasapainoinen käyttö tukee maaperän terveellistä mikrobiomia, parantaa maan rakennetta, edistää ravinnekiertoa ja tukee hiilen sitomista.
- Kestävää maanviljelyä: Maaperän terveyden ylläpito oikein mitoitetun lannoituksen avulla varmistaa viljelyn pitkän aikavälin kestävyyden ja maatilan tuottavuuden.
Keinoja lannoituksen tarkkuuden ja tasaisuuden parantamiseen
Lannoitteiden tarkka ja tasainen levittäminen koko pellolle parantaa satoa. Tarkkuusviljely ja tasainen levitys ovat kaksi keinoa varmistaa, että oikea määrä lannoitetta levitetään oikeaan kohtaan.
- Tarkkuusviljely: Maaperästä otettavien näytteiden avulla voi tutkia, mikä pellon kohta tarvitsee enemmän ravinteita ja mikä vähemmän. Tämän tiedon avulla voidaan luoda yksityiskohtainen annostelukartta, jonka avulla voidaan levittää oikea määrä tuotteita oikeaan paikkaan. Valtran asiakas, älyviljelyurakoisija Christel Thijssen, toimii juuri näin eli tekee tarkat annostelukartat jokaiselle maatilalle, jonka kanssa tekee töitä. Sitten hän ottaa käyttöön Valtra Variable Rate Controlin ja Section Controlin, joiden avulla on helppo varmistaa, että peltoon päätyy oikea määrä lannoitetta juuri oikealle paikalle. Sen jälkeen hän seuraa lennokkien ja satelliittivalvonnan avulla, miten sato kehittyy pellolla kasvukauden aikana. Hänen arvionsa mukaan tarkkuusviljelyn oppien avulla lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttöä voi vähentää jopa 70–90 prosenttia.
- Tarkempaa lannoitteiden levitystä: Traktorin painon muuttuminen lannoitteiden levityksen aikana voi muuttaa levittimen kulmaa jopa 3 prosenttia työvaiheen aikana. Tästä syystä levitin on säädetty oikein vain 20 prosentille pellon pinta-alasta, mikä johtaa lannoitteen epätasaiseen levitykseen. Alueilla, joille lannoitetta on levitetty liikaa, voi esiintyä tavallista enemmän lakoutumista. 2 prosentin lisäys lakoutumisessa voi pienentää näiden alueiden satoa 35 prosenttia.
2 %:n liikakasvu voi johtaa jopa 35 %:n sadon menetyksen.
Valtra Unlimitedin älykäs työntövarsi lisää lannoitteiden levityksen tarkkuutta.
Valtra Unlimitedin älykäs työntövarsi säätää itseään reaaliaikaisesti, mikä varmistaa lannoitteiden tasaisen levityksen koko pellolle. Eräällä tanskalaisella maatilalla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että tämä vähentää liikalannoituksen negatiivisia vaikutuksia 15 eurolla hehtaaria kohden. Valtran älykäs työntövarsi on saatavilla uusiin Valtra N- ja T-sarjan traktoreihin Valtra Unlimitedin kautta.
Vähentää haitallisia vaikutuksia 15 €:lla hehtaaria kohti.