DanRoots viljelee porkkanaa 2 900 hehtaarilla Jyllannin niemimaalla Tanskassa. Kalustoon kuuluu mm. 25 Valtraa. Valtra Connect -etäseuranta on osoittautunut loistavaksi työkaluksi hallinnoida isoa määrää traktoreita. Auto-Guide -automaattiohjaus puolestaan on välttämätön, kun halutaan ajaa porkkanarivien välissä tarkasti samoja linjoja kaikissa työvaiheissa.
Peter Vestergaard vastaa DanRoots-yhtiön peltotöistä. Hän on yksi vuonna 1955 perustetun maatilan omistajista yhdessä isänsä Klaus Vestergaardin kanssa.
Maatilalla on 2 900 hehtaaria noin sadan kilometrin säteellä. Pelloista 2/3 on luomulla ja luomun osuutta on tarkoitus lisätä. Päätuotantosuunta on porkkana ja luomuporkkana vaatii sadonkorjuun jälkeen viiden vuoden viljelykierron ennen seuraavaa kylvöä. Välivuosina viljellään järjestyksessä: papua, ruista, ohraa, kevätkauraa ja uudelleen ruista. Porkkanan lisäksi juureksista viljellään palsternakkaa, punajuurta, juuripersiljaa ja maa-artisokkaa. Juurekset pestään, luokitellaan seitsemään eri kokoluokkaan ja pakataan itse. Tuotteet myydään tuottajaorganisaation kautta suurille kauppaketjuille Tanskassa ja Saksassa.
– Teemme lähes kaikki juuresten viljelyyn liittyvät peltotyöt itse, poislukien kivien poisto ennen kylvöä. Viljapuolella puolestaan urakoitsijat tekevät lähes kaikki työt kultivointia lukuunottamatta, kertoo Peter Vestergaard.
DanRoots pystyy nostamaan tuoreita porkkanoita noin kymmenen kuukauden ajan vuodessa. Tämä onnistuu, kun pelto peitetään myöhään syksyllä paksulla olkikerroksella. Olkea kuluu vuosittain 35 000 kanttipaalia. Kylvön valmistelu alkaa jo helmi-maaliskuussa. Kylvö tehdään automaattiohjauksella ja kerralla syntyy kolme penkkiä, joissa kussakin on neljä riviä porkkanaa. Valmiissa porkkanapenkissä pitäisi olla sata porkkanaa metrillä.
Täsmäviljely vaatii tarkat työkalut
Porkkanantuotannossa sadon arvo on noin kymmenkertainen verrattuna viljankasvatukseen. Siksi jokaisella hehtaarilla, aarilla ja neliömetrilläkin on väliä.”Ajoimme viime kaudella 27 000 tuntia traktoreilla, joten polttoaineenkulutus on meille tärkeä seikka”, sanoo Peter Vestergaard.– Auto-Guide on tärkeä osa viljelykonseptiamme. Käytämme monimutkaisia sadonkorjuukoneita, jotka kulkevat automaattiohjauksella samoja ajolinjoja kuin traktorit. Auto-Guiden ansiosta kuljettajat voivat keskittyä työkoneella työskentelyyn traktorin ohjaamisen sijasta. Suunnittelemalla ajolinjat tarkasti saamme pellon ja muut resurssit käytettyä mahdollisimman tarkkaan.
Kun 25 traktoria työskentelee 2 900 hehtaarin alalla 100 kilometrin säteellä, niin Valtra Connect -etäseuranta on tarpeen.
– Valtra Connectia olemme testanneet tämän satokauden ja olemme hyvin tyytyväisiä. Se on erittäin hyvä työkalu kaluston etäseurantaan. Töiden suunnittelu on paljon helpompaa, kun näen kaikki konetiedot Valtra Connectista. Viime kaudella ajoimme 27 000 tuntia traktoreilla, joten polttoaineenkulutus on meille tärkeä seikka. Toivon että Valtra Connectin avulla voimme optimoida ajoja ja opettaa kuljettajiamme niin, että voimme minimoida polttoaineenkulutuksen, kertoo Vestergaard.
Vestergaard kuitenkin muistuttaa, että he eivät ota yleensä uutta teknologiaa käyttöön ensimmäisenä. Kuljettajien osaaminen on tärkeämpää kuin mikään automatiikka. Kun kuljettajat ja teknologia ovat valmiita, niin uudet ominaisuudet otetaan tehokkaaseen käyttöön.
– Uusista ominaisuuksista olen kiinnostunut määränsäädöstä kalkin ja kaliumin levityksessä, jonka tosin tekee meillä urakoitsija. Olemme suurimmalta osin luomutila, joten ruiskutukseen ja keinolannoitukseen liittyvät sovellukset eivät juuri kosketa meitä.
DanRoots-yhtiön Valtra-traktorit (kpl)
1 x S37410 x T214 Direct
2 x T203 Direct
2 x T193 HiTech
2 x N174 Direct
2 x T190
1 x T131
2 x 8950
1 x 8050
1 x 405
1 x 305