Traktoreiden automatiikka kehittyy kovaa vauhtia ja käyttäjät miettivät mihin teknologioihin kannattaa sijoittaa ja miten ne kehittyvät lähitulevaisuudessa. Työkoneautomaation ja maatalousteknologian dosentti Timo Oksanen, mihin suuntaan automaattiohjaus on kehittymässä?
– Automaattiohjauksen käyttö laajenee myös päisteisiin ja lisäksi sillä huolehditaan yhä enemmän siitä missä työkone kulkee eikä pelkästään siitä missä traktori kulkee. Myös erilaisten työkoneiden välinen synkronointi yleistyy, jolloin esimerkiksi traktori voi ajaa automaattisesti samaa nopeutta puimurin tai ajosilppurin rinnalla. Tätä varten on kehitteillä ISO-standardi, joka mahdollistaa tiedonsiirron eri merkkisten koneiden välillä.
Miltä määränsäätöautomatiikan tulevaisuus näyttää?
– Paikkakohtainen lannoitemäärän säätö kartan mukaan näyttäisi yleistyvän tasaisen hitaasti käyttö edellyttää koko viljelyprosessin uudistamista, mikä hidastaa sen käyttöönottoa.
Entä lohkonhallinta?
– Lohkoautomatiikkaa käytetään jo ruiskuissa ja lannoitteenlevittimissä ja se yleistyy myös pneumaattisissa kylvökoneissa. Lohkoautomatiikkaa hyödyntäviä niittokoneita kehitetään parhaillaan, samoin kyntöauroja.
Onko Isobusin virtuaaliterminaali nyt valmis ja lopullinen?
– Virtuaaliterminaaleissa ollaan nyt tuotteissa kehitysvaiheessa UT 2.0. Myös 3.0 on jo määritelty, mutta harvoilla valmistajilla on vielä tuotekehitystä käynnissä. Näyttää siis siltä, että nykyisillä 2.0 Isobus-terminaaleilla on käyttöikää seuraavat kymmenen vuotta. Virallisesti testatuissa 2.0-terminaaleissa työkoneiden ja traktoreiden yhteensopivuus on huomattavasti paremmalla tasolla kuin vanhemmissa standardiversioissa.
Millaista uutta standardointia on valmisteilla?
– Eri työkoneiden nopeuksien synkronointi tulikin jo mainittua. Lisäksi on tekeillä esimerkiksi standardi digitaalisille peruutuskameroille, jolloin sama näyttö voisi palvella kaikkia työkoneita hyvällä kuvanlaadulla.