Miten HVO-biodiesel toimii Valtroissa verrattuna fossiiliseen dieseliin? Miten pellon hiilensidontaa voitaisiin lisätä? Miten traktorin täsmä- viljelyominaisuuksia voitaisiin paremmin kouluttaa myyntiverkostolle ja viljelijöille?
Iita Appelgren virittää dronea lentokuntoon Tarvaalassa. Kuva: Sanna Kuitunen.
Maataloudessa on paljon isoja ja käytännönläheisiä kysymyksiä, joihin kaivataan lisää tietoa. Valtra on lähtenyt mukaan paikallisten maatalousalan oppilaitosten JAMK:n ja Poke:n, Nesteen ja AGCO Powerin sekä muiden tahojen yhteiseen tutkimushankkeeseen.
– Tutkimushanke kestää noin kolme vuotta ja se sai EU:n Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta noin 2,5 miljoonan euron rahoituksen, kertoo hanketta Valtran puolelta vetävä Jani Oksanen.
Hanke on käynnissä ja ensimmäiset tutkimukset on aloitettu.
– Meillä on nyt neljä työpakettia. Niistä yhdessä esimerkiksi tutkitaan uusiutuvan Neste My- ja fossiilisen dieselin eroja. Muissa työpaketeissa kehitetään esimerkiksi menetelmiä traktorin smart farming -ominaisuuksien kouluttamiseksi ja edistetään verkostoitumista alan start up -firmojen kanssa. Tarvaalan oppilaitokseen myös rakennetaan pienimuotoinen testirata traktoreille.
Hankkeen perimmäisenä tavoitteena on edistää ympäristöystävällistä maataloutta liiketaloudellisesti kannattavilla keinoilla. Yritysten ja oppilaitoksen lisäksi käytännönläheiseen hankkeeseen osallistuu maatiloja ja maatalousurakoitsijoita.