Maatiloilla alkaa nyt syksyn tullen laidunkausi loppumaan ja peltotyöt ovat kesän osalta viimeisiä vaiheita vailla. Suomessa päättyvä kesä oli hyvin erikoinen peltotöiden suhteen: kovin kuiva ja kuuma useissa paikoissa Suomea ja esimerkiksi säilörehun teko viivästyi monin paikoin. Alkukesästä viivästys oli sateiden vuoksi, keskikesällä säilörehua jouduttiin tekemään hieman varoen kuivuuden takia ja nyt syksymmällä sateet ja epävakaa sää hidastuttivat kasvua sekä töiden etenemistä.
Tällä hetkellä monella tilalla ajankohtainen asia on eläinten kokoaminen laitumilta takaisin navettaan, pihattoihin ja sisätiloihin. Laumojen kokoaminen kirpeässä syysilmassa laidunalueilta voi aiheuttaa kovasti harmaita hiuksia sekä eläimille että karjaa käsitteleville ihmisille – pitkän kesän jälkeen eläimet ovat olleet hyvin vähällä käsittelyllä. Karjankäsittelyä ja hallintaa voi kuitenkin harjoitella ja luoda hyviä toimintamalleja itselleen avuksi arkityöhön, josta on myös paljon hyötyä näissä laidunaskareissa.
Muutoksia karjankäsittelyssä
Maatalouden ja maanviljelyksen muuttuessa Suomessa vuosikymmenten varrella pienistä tiloista isompiin yksiköihin, myös eläinten ja karjan hallinta, käsittely ja liikuttaminen ovat muuttuneet entisestä hyvin suuresti. Aikaisemmin lehmiin ja karjaan muodostettiin väistämättä henkilökohtainen suhde ja eläimiä liikuteltiin fyysisellä kosketuksella, pienissä tiloissa ja pienissä tilayksiköissä. Parsinavetassa oli edellytyksenä se, että eläimiä pystytään koskemaan ja että ne ovat kesyjä ihmiselle.
Maatalouden muutoksen myötä vanhanajan pienet navetat ovat kuitenkin häviämässä hyvin nopeasti ja isommat maatilat ovat yleisempiä. Isommat eläinyksiköt vaativat myös kokonaan uuden eläinten käsittelytavan. Eläimiin ei enää pystytä muodostamaan niin henkilökohtaista suhdetta kuin ennen, vaan niitä pitää pystyä liikuttamaan kokonaisina laumoina ja isompina eläinyksiköinä - vaikkakin edelleen eläimet ovat jokaiselle maatilan omistajalle tärkeitä kumppaneita. Tämän vuoksi karjankäsittely on noussut yhä tärkeämmäksi asiaksi tiloilla. Onneksi karjankäsittelyn kehittämiseen on myös hyviä keinoja, jotka auttavat jokapäiväisessä arkityössä ihmisiä, jotka ovat työskentelevät eläinten kanssa.
The low-stress stock handling -toimintatapa
Nykypäivänä maatiloilla eläinlaumojen hallinta ja isojen eläinyksiköiden liikuttaminen paikasta toiseen sujuvasti ja helposti ovat olennainen osa päivittäistä työtä. Tähän hyvänä työkaluna on low stress stock handling -toimintatapa. Tätä menetelmää on käytetty maailmalla jo vuosikymmeniä ja sen avulla pystytään liikuttamaan eläimiä rauhallisesti ja tehokkaasti. Eläinten käsittelijät oppivat lukemaan eläimiä, ymmärtämään niiden käytöstä ja saamaan oman arkityöhönsä runsaasti hyviä työkaluja eläinten käsittelyyn.
Myös työturvallisuus on nykyään merkittävä tekijä karjan kanssa työskenteleville, koska eläinyksiköt ovat suurempia. On tärkeää että karjan kanssa työskentelevillä ihmisillä on turvallinen työpaikka. Sen vuoksi on tärkeää, että eläimiä käsittelevät ihmiset ymmärtävät, kuinka eläimet liikkuvat ja mikä on eläinten käyttäytymisen taustalla. Low stress stock handling -menetelmän avulla opitaan lukemaan karjaa paremmin. Menetelmä perustuu laumaeläimen ja pakoeläimen käyttäytymiseen ja viettien ymmärtämiseen. Pyrimme ymmärtämään käyttäytymisen taustat ja sen syyt. Sen jälkeen kun ymmärrämme miten ja mitkä ovat eläimen tarkoitusperät, pystymme hyödyntämään niitä käsittelyssä ja siirroissa.
Syksyisessä maisemassa, isolla laidunalueella yli 50 hiehon laumaa hakiessani, tuli mieleeni, kuinka mukava tähän aikaan vuodesta on liikkua luonnossa ja tehdä samalla eläinten siirtoja. Haimme vastikään lauman kosteikko- ja peltolaitumelta, mihin eläimet voivat helposti piiloutua pensaiden ja puiden sekaan. Vanhin työkoiramme Nuka lähti hakemaan laumaa kauempaa pensaikoiden uumenista, kahden nuoremman koiran Trixien ja Roofin ohjatessa sillä aikaa pusikoista saapuvia yksilöitä luokseni ja pidellen laumaa paikallaan. Aloimme liikkua rauhallisesti eteenpäin, samalla varmistelin että Nuka saa tuotua viimeisetkin yksilöt laumaan mukaan kauempana takana, kahden muun koiran edelleen pitäessä huolta lauman etuosasta. Iso lauma liikkuu rauhallisesti ja harmonisesti paimenkoirien tehdessä työtään eläimiä kunnioittaen, kaikilla on luottavainen ja rauhallinen mieli.
Eläinten laiduntaminen on usein oleellinen osa eläintilojen arkea ja syysaikaan, sillä miten eläimet liikkuvat ja miten niitä on käsitelty, on iso merkitys sisätiloihin laitumelta otettaessa. Mitä enemmän eläimien käsittelyyn on keskitytty ja toimintaa kehitetty, sitä sujuvampaa ja mukavampaa syyskiireet ja eläintensiirtotyöt ovat. Ja upeista syysaamuista voi nauttia täysin siemauksin.
Kirjoittaja Riikka Ruunaniemi on yli 20 vuotta maatilaelämää ja sen työtä seuranneen maanviljelijän puoliso. Hän on vuosien varrella innostunut karjankäsittelystä ja paimenkoirien käytöstä tilan päivittäisessä työssä. Omien päivätöideni lisäksi hän kertoo: "Olen ollut "jalka mudassa" aina mukana jokapäiväisessä työssä, pellolla poikimisesta lähtien".