Mikhail tuli Brasiliasta töihin Valtralle
Brasilialainen Mikhail Oliveira oli jo nuorena kiinnostunut näkemään maailmaa ja työskentelemään ulkomailla. Hän opiskeli Brasiliassa insinööriksi, kun hänen siskonsa näytti hänelle mainosta, jossa kerrottiin opiskelu- ja työmahdollisuuksista Suomessa. Mikhail täytti hakemukset, pääsi opiskelemaan logistiikkaa Jyväskylän ammattikorkeakouluun. Lopulta hän pääsi Valtralle töihin. Nyt hän johtaa 14 hengen tiimiä, jossa on 9 eri kansallisuutta.
"Esimerkiksi Suomen ilmastoon sopeutuminen on ollut rio de janeirolaiselle vaikeaa, mutta toisaalta Suomessa on myös hyviä puolia, kuten matala hierarkia. Ihmiset ovat täällä ystävällisiä, kun opit tuntemaan heidät paremmin. Valtralla englannin kielellä työskentely helpottuu vuosi vuodelta." - Mikhail Oliveira.
Mikhail Oliveira opiskeli insinööriksi Rio de Janeirossa Brasiliassa, kun hänen siskonsa näytti hänelle “Tule Suomeen opiskelemaan” -mainosta vuoden 2016 lopulla. Mikhail ei tiennyt Suomesta juuri mitään, mutta alkoi perehtyä asiaan. Hän kävi tekemässä Suomen valtion järjestämän pääsykokeen Sao Paulossa. 2017 keväällä tuli tieto, että hänet on hyväksytty Jyväskylän ammattikorkeakouluun opiskelemaan kansainvälistä logistiikkaa.
"Juttelin perheeni ja ystävieni kanssa. He kannustivat minua lähtemään. Suomalaisella koulutuksella on erittäin hyvä maine", kertoo Mikhail.
Mikhail vaihtoi Rion opintonsa Jyväskylän opintoihin. Opinnätetyötään varten hän etsi harjoittelupaikkaa sekä Brasiliasta että Euroopasta.
"Yksi opiskelukaverini oli jo Valtralla töissä. Hän kertoi Valtralla, että etsin opinnäytetyön aihetta. Pian paljastui, että Valtralla kaivattiin opinnäytetyön tekijää tutkimaan erästä ostoon liittyvää kysymystä. He pitivät tutkimussuunnitelmastani ja aloitin lopputyöni tekemisen Valtralla tammikuussa 2020, juuri ennen koronaa."
Työt alkoivat korona-aikana
Koronan vuoksi Mikhail teki lopputyönsä paljolti etänä. Kuukausi lopputyön valmistumisen jälkeen kesällä 2020 hän sai vakituisen työpaikan materiaalisuunnittelijana. Lopputyön ohjaaja oli suositellut Mikhailia materiaalisuunnittelun esimiehelle.
"Työpäivät ovat todella kiireisiä. Koulussa opin teorian, mutta käytännössä asiat ovat monimutkaisempia. Jokainen päivä on erilainen. Paljon ongelmanratkaisua, raportointia ja palavereita esimerkiksi tuotannon, oston, laadun, tuotekehityksen ja tuotannonsuunnittelun kanssa, jotta kaikki kokoonpanolinjalla tarvittavat osat ovat aina oikeaan aikaan oikeassa paikassa."
Noin kahta vuotta myöhemmin tehtiin suuri organisaatiouudistus ja Mikhail nousi entisen esimiehensä tilalle osaston päälliköksi.
Kansainvälisiä työntekijöitä arvostetaan
"Tiimissäni on 14 henkeä ja 9 eri kansallisuutta. Syntyperäiset suomalaiset ovat siis vähemmistönä. Joukossa on mm. somalialainen, filippiiniläinen ja minun lisäkseni toinen brasilialainen. Toki monet heistä ovat asuneet Suomessa jo vuosia tai vuosikymmeniä ja osaavat kielen täysin."
Mikhail mukaan ulkomaalaisten, suomen kieltä osaamattomien työntekijöiden tilanne on parantunut selvästi parin viime vuoden aikana.
"Vielä on paljon tehtävää, mutta tilanne on parantunut paljon parissa vuodessa. Suomalaiset kollegat osaavat englantia ja yhä suurempi osa firman yleisestä tiedotuksesta on saatavilla myös englanniksi."
Valtran ja AGCO:n maailmanlaajuinen toiminta tarjoaa kansainvälisiä mahdollisuuksia
Mikhail ei halua suunnitella tulevaisuuttaan tarkasti, vaan pysyy avoinna uusille mahdollisuuksille.
"Minulla oli jo nuorena motivaatio lähteä ulkomaille ja nähdä maailmaa. Olen edelleen avoin uusille mahdollisuuksille. Niitä voi aueta Valtralla tai kansainvälisessä AGCO-konsernissa, Suomessa tai ulkomailla. Tahdon katsoa millaisia mahdollisuuksia tulee vastaan, harkita tarkasti ja tehdä sitten ratkaisuja. En halua jämähtää yhteen asiaan loppuelämäkseni."
Mikhail käy sukulaisten ja tuttujen luona Brasiliassa vähintään kerran vuodessa. Valtralla on traktoritehdas myös Brasilian Mogi das Cruzesissa, mutta brasilialaisten kollegojen kanssa Mikhail on ollut toistaiseksi tekemisissä melko vähän. Valtran ja AGCO:n kansainväliset toiminnot voivat olla yksi mahdollisuus nähdä maailmaa tulevaisuudessa.